fbpx

Subsidie voor boomgaard de Brongaard

Alphen aan den Rijn - Tien jaar geleden heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een stukje grond naast boerderij De Bronhoeve aan het Windepad gekocht. In de loop van de jaren is op deze bijzondere plek een prachtige boomgaard met vijftig fruitbomen ontstaan. Stichting Landschapsfonds Holland Rijnland heeft een subsidiebedrag verstrekt om deze bomen te voorzien van mooie informatieve bordjes.

Peter Benes, vrijwilliger van het eerste uur bij boomgaard De Brongaard is blij met deze subsidie. Hij licht toe: “In samenwerking met voorzitter Peter van den Akker van het Landschapsfonds staat nu bij elke boom een mooi ontworpen, weerbestendige bordje. Hierop is te lezen wanneer de fruitbomen bloeien, geoogst kunnen worden en wat er met de oogst gemaakt kan worden. Maar ook staat er informatie over het ras, dat soms al honderden jaren oud is.”

Bijzondere rustplek

Enthousiast vertelt Benes verder: “In die tien jaar is het een prachtige boomgaard geworden met jaarlijks een goede oogst. Maar het ontbrak nog aan goede uitleg voor de bezoekers. De boomgaard is namelijk openbaar. Iedereen is welkom om op een van de picknickbanken even te rusten en te genieten van dit stukje natuur.”

Tijdens fiets- en wandeltochten weten bewoners en recreanten deze bijzondere rustplek steeds vaker te vinden. Maar ook bruidsparen laten in het voorjaar hun trouwreportage tussen de prachtige bloesems maken. In het najaar mag iedere bezoeker een stuk fruit oogsten, alleen als deze direct genuttigd kan worden. Helaas wordt van dit gulle gebaar regelmatig misbruik gemaakt. Benes: “Ik geef graag het advies mee om een voorbeeld te nemen aan de dieren; zij nemen ook niet meer dan op dat moment gegeten kan worden.”

Naast Benes zijn nog tien vrijwilligers met regelmaat actief in de boomgaard. De gemeente ondersteunt deze enthousiaste groep met het juiste gereedschap en met maaien. En soms komen leden van de Rotaryclub een dagje meehelpen.

Fonds ondersteunt projecten

Peter van den Akker, voorzitter van Stichting Landschapsfonds Holland Rijnland, vindt zo’n hoogstamboomgaard als De Brongaard heel goed bij de doelstelling van de Stichting passen: “Wij ondersteunen projecten die onze streek duurzaam ontwikkelen en aantrekkelijk houden voor recreanten en bewoners. Hierdoor blijft de rust en schoonheid van het platteland behouden voor de volgende generaties. Mail of bel ons gerust als u een idee heeft!”

Tekst en foto's: Irene Brouwer

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer