fbpx

Nieuwe kansen voor historische boomgaard

Bij de boerderij van de familie De Graaf aan de Achthovenerweg 1A in Leiderdorp komt weer een historische hoogstamfruitboomgaard. Jan en Gert-Jan de Graaf, vader en zoon, kregen uit handen van voorzitter Peter van den Akker van het Landschapsfonds een cheque van 1000 euro als bijdrage in de kosten.

Door: Corrie van der Laan (Leiderdorps Weekblad)

Het plan is van Gert-Jan. Hij wil de kwijnende restanten van de oude hoogstamboomgaard bij de boerderij nieuw leven inblazen. Op zijn verlanglijst staan acht fruitbomen – appel, peer, kers, en pruim, ieder van twee verschillende rassen - een tamme kastanje en een walnotenboom. Bovendien wil hij drie grote insectenhotels plaatsen om de bestuiving te bevorderen.

Het is de bedoeling dat de hoogstamfruitboomgaard een dubbelfunctie krijgt; er zullen ook gewoon koeien in rondlopen. "Koeien zijn eigenlijk bosdieren", legt Gert-Jan uit. "Ze vinden niet alleen de schaduw prettig maar knabbelen ook graag aan bomen, wat goed is voor hun gezondheid." Vandaar dat hij ook zeven grotere bomen wil aanplanten rond de stallen waarbij hij denkt aan verschillende soorten beuken, een eik, een lijsterbes en een treurwilg.

Het was de opa van Gert-Jan die in de jaren vijftig van de vorige eeuw startte met de melkveehouderij aan de Achthovenerweg 1. Vader Jan heeft het overgenomen maar boert tegenwoordig alleen nog op kleine schaal, naast zijn baan elders. De veestapel is momenteel beperkt tot enkele tientallen kalveren en pinken, plus een stier en een twintig schapen.

Gert-Jan werkt zelf bij Wij.land, een organisatie die zich inzet om landbouw en natuur samen te laten gaan in duurzame bedrijfsmodellen. De boerderij waar hij is opgegroeid biedt hem prachtige kansen om ook privé ideeën uit te testen. Zo heeft hij vorig jaar een perceel weidegrond ingezaaid met een kruidenmengsel dat water beter vast houdt. "In de kurkdroge zomer zag je het verschil duidelijk, het ingezaaide stuk bleef veel groener dan het perceel ernaast."

Plannen
De hoogstamfruitbomen moeten nog geplant worden en daarna zal het nog zeker aantal jaar duren voordat er fruit geoogst kan worden. Wat niet wegneemt dat Gert-Jan alvast plannen maakt voor als het zover is. "Misschien gaan we plukdagen organiseren, of we gaan een samenwerking aan met een zorginstelling, waarbij zij dan fruit mogen plukken en er jam van maken."

Landschapsfonds
Bomen zijn duur, zeker als je een beetje flinke exemplaren wil aanschaffen. Vader en zoon de Graaf zijn dan ook blij met de bijdrage van het Landschapsfonds, die zo'n beetje de helft van de kosten dekt. Voorzitter Peter van den Akker hoopt dat hij nog meer van dit soort cheques kan uitdelen. Het Landschapsfonds is in 2015 opgericht door de provincie Zuid-Holland en de regio Holland Rijnland om het landschap in Holland Rijnland te verfraaien. Het begon met de aanleg van boerenlandpaden maar ook allerlei andere projecten kunnen ondersteund worden.

Boeren, particulieren of buurtverenigingen, iedereen die een goed plan heeft voor de aanplant van hoogstamfruitbomen kan dat indienen. "Maar we steunen bijvoorbeeld ook projecten voor het aanplanten van boerenhagen om boomgaarden te beschermen", zegt Van den Akker.

Kijk voor meer informatie op www.lfhr.nl/voucher
KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer