fbpx

Eeuw oude boomgaard De Dyck in ere herstellen

Wat doe je met een oude boomgaard die toe is aan een opknapbeurt?Hoe pak je dat aan en zijn de historische hoogstamfruitbomen nog wel makkelijk verkrijgbaar? Vragen die Reinier Kempenaar, eigenaar van een boerderij aan de Woudsedijk tussen Langeraar en Woubrugge, zich stelde. Net in die periode stond er een artikel van Landschapsfonds Holland Rijnland in de krant. Dit fonds is een groot voorstander de hoogstamfruitbomen in ere te herstellen en heeft daarom een voucher-actie in het leven geroepen (lfhr.nl/voucher). Een perfecte match!

Het roer om
Al drie generaties huist familie Kempenaar aan de Woudsedijk in Woubrugge, een echt boerenbedrijf van vader op zoon. Toch heeft zoon Reinier zeven jaar geleden besloten het roer om te gooien en de boerderij te verbouwen tot restaurant en evenementenlocatie, genaamd De Dyck. Zijn visie is om de mensen bewuster te maken wat de Hollandse bodem ons geeft. Weet men nog wel waar ons eten vandaan komt? En hoe en in welk jaargetij groenten en kruiden groeien?

Restaurant ín werkschuur
Zoals het een echte boer betaamt gaat het niet alleen om denken maar ook om doen. De boerderij is de afgelopen jaren in stappen verbouwd tot een prachtig restaurant die daadwerkelijk ín de werkschuur is gesitueerd. Dit geeft een unieke en zeer landelijke ambiance. Daarnaast zijn er voor zakelijke bijeenkomsten verschillende moderne zalen met een landelijke tint.

Natuurlijke cyclus
De gerechten die worden geserveerd komen rechtstreeks uit eigen moestuin en van de fruitbomen. Reinier Kempenaar laat het graag aan zijn bezoekers zien en merkt dat de interesse in de loop van de jaren toeneemt. Al wandelend door de groentetuin is te zien hoe vele verschillende kolen, uien en prei keurig in rijen staan. En natuurlijk ontbreken de kruiden niet, met daartussen eetbare bloemen zoals Afrikaantjes. “Het oog wil ook wat” grapt Reinier. Een trotse opa Kempenaar houdt de moestuin netjes bij en vindt het bedrijf van zijn zoon prachtig geworden. In een later stadium wil Reinier wat dieren houden om ook vers en biologisch vlees te kunnen serveren. De natuurlijke cyclus en zijn visie is hiermee rond: telen met respect voor omgeving en natuur, niet meer nemen dan je nodig hebt en met zorg bereiden tot iets moois op tafel.

Footprint minimaliseren
Renier vertelt dat juist bedrijven de landelijke en unieke locatie steeds vaker weten te vinden voor een congres of vergadering en zijn geïnspireerd door de bedrijfsvoering van Kempenaar om zijn footprint tot een minimum te beperken. “Mensen in de omgeving hebben ons al gevonden maar doordat we nu meer op marketinggebied opereren en bedrijven voor bijeenkomsten graag de rust en ruimte zoeken, worden we steeds vaker gevonden.”

Eeuw oude boomgaard
Terug naar de boomgaard, waarbij de oudste boom volgens zeggen al 100 jaar staat. “Hoogstamfruitbomen zijn prachtig!” vindt Reinier. “Ze hebben een historisch karakter en trekken veel vogels en bijen aan. Bij de lagere soorten is het oogsten makkelijker maar bij het maaien is de hoogstamfruitboom juist weer ideaal!” Reinier is blij met het contact dat hij heeft met Peter van den Akker, voorzitter van Landschapsfonds Holland Rijnland. “Peter heeft mij goed kunnen adviseren en door de voucher van € 1.000,- kunnen wij de oude boomgaard in ere herstellen.”

Fonds ondersteunt projecten
Peter licht nog toe: “Wij vinden het belangrijk dat de rust en schoonheid van het platteland behouden blijft voor de volgende generaties. Daarom ondersteunen we projecten die onze streek duurzaam ontwikkelen en aantrekkelijk houden voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Denk hierbij aan oude boomgaarden, boerenheggen, bloeiende weides en sfeervolle wandelpaadjes. Mail of bel ons gerust als u een idee heeft!”.

Bekijk de folder hieronder

Tekst: Irene Brouwer
Foto's: Marit Moerman
Ontwerp folder: Suzodesign

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer