fbpx

Dijken en verlaten spoorwegen

Dijken zijn ontstaan in onze strijd tegen het water. De ophogingen werden opgeworpen om het water weg te houden van akkers en woningen. In de honger naar land werden later ook plassen en meren omringd met een dijk en vervolgens drooggemalen met molens. Zo ontstonden naast de veenpolders ook de eerste droogmakerijen.

De dijken bieden nu een prachtige kijk op de omgeving en de hoogteverschillen van de polders, ideaal om overheen te wandelen. Voor het behouden van de dijken is het belangrijk om verdroging of ondergraving te voorkomen. Dat verzwakt te dijk waardoor die water kan doorlaten of zelfs scheuren.

Verlaten spoorwegen zijn her en der in het gebied nog te herkennen. Naast de voormalige stations die nu vaak een woonhuis geworden zijn, verwijzen straatnamen zoals de Oude Spoorbaan bij Nieuwveen nog naar de oorspronkelijke functie. Voormalige smalspoor-banen zijn bijvoorbeeld nog terug te vinden rondom het Valkenburgse meer.

U kunt het Landschapsfonds ondersteunen in haar streven de waarde en de aantrekkingskracht van het landschap in het gebied Holland Rijnland te verbeteren

Steun het fonds
Stichting Landschapsfonds Holland Rijnland is een algemeen nut beogende instelling (ANBI)
Pauwstaat 32
2274 SK Voorburg
email: [email protected]
Telefoon: 085 - 0603 321
KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram