Het Landschapsfonds stelt tot doel om oud-Hollandse landschapselementen toe te voegen aan het Holland Rijnland-gebied. In samenwerking met andere partijen is een vernieuwend idee ontstaan: het aanplanten van ‘theehagen’. Dit idee is eind februari 2021 tot uitvoering gebracht in de vorm van het aanplanten van theehagen bij vier boerderijen in Warmond. Theehagen? Dat vraagt om uitleg!
Geschiedenis van boerenhagen
Voorheen werden hagen gebruikt als afscheiding van percelen. Deze boerenhagen markeren de band met het agrarische verleden en hebben een belangrijke cultuurhistorische waarde. Tevens is het een geweldig ‘thuis’ voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Maar hagen vergen onderhoud waardoor deze in de loop van de tijd steeds vaker werden vervangen door hekken die ook minder ruimte innemen.
Biodiversiteit terug
Door ‘groene’ ogen speurt het bestuur van LFHR naar nieuwe initiatieven waardoor ook de biodiversiteit meer terugkomt. Toen de voorzitter van het fonds in aanraking kwam met het bedrijf Wilder-Land (voorheen PTT) en biologisch boer Joost van Schie is er een nieuw idee ontstaan.
Wilder-Land is opgericht door twee jonge mannen en maakt (on)kruidenthee om de biodiversiteit te laten toenemen en te kunnen genieten van thee uit eigen land. Tot nu toe houdt dit bedrijf zich bezig met het inzaaien van kruidenrijke bloemenweides bij diverse boeren in Nederland. Al sparrend is het plan ontstaan op het perceel van Joost van Schie te starten met de eerste ‘theehaag’ van Nederland.
Eerste theehaag van Nederland
Alle partijen waren enthousiast over de ‘geboorte’ van een theehaag. Joost van Schie wil graag meer biodiversiteit in zijn biologische kaasbedrijf toepassen en houdt ervan innovatief bezig te zijn. Daar zijn de mannen van Wilder-Land ook niet vies van, want door de toevoeging van diverse planten, zoals een berk of vlier, kunnen er weer hele andere soorten thee gemaakt worden. Het Landschapsfonds geeft graag subsidie aan dit innovatieve plan zodat de eeuwenoude boerenhagen weer terugkomen in het oud-Hollandse landschap. Zelfs drie buur-boeren van Joost van Schie hebben dit plan omarmd en doen mee.
Aanplant
Zo is er in februari van 2021 bij vier boeren in Warmond in totaal 500 strekkende meter theehaag aangeplant. Om de planten en kruiden goed op elkaar af te stemmen is de haag ontworpen door een ecologisch ontwerper, Wankja Ferguson. Vijftien soorten planten zijn door elkaar aangeplant waaronder verschillende bessenstruiken, meidoorn, zachte berk en vlier. Onder de haag zijn kruiden geplant. De hagen worden laag gehouden om de oogst te vergemakkelijken en ook om het open landschapskarakter te behouden voor de weidevogels.
Nog meer samenwerking
Het enthousiasme van de boeren is groot en dat is aanstekelijk! Want de chef-kok Martijn van der Meer van de plaatselijke brasserie Meelfabriek Zijlstroom kreeg er oren naar. Hij is een groot voorstander zo veel mogelijk lokale producten te gebruiken en is ondertussen ook aangesloten bij het project. Dat er tevens een sociaal aspect aan dit gehele plan vast zit, maakt het een prachtig compleet initiatief. Bij de oogst en het productieproces, dat in handen is van Wijde-Land, helpen cliënten van de sociale werkplaats Panter. Omdat ook inwoners en recreanten in de zomer vanaf de weg kunnen genieten van deze nieuwe haagafscheidingen, is het een win-winsituatie voor mens, dier en milieu!
De theehagen zijn te vinden bij: