fbpx

Nieuwe fruitbomen voor Boerderij ’t Geertje

Zoeterwoude – Boven aan de dijk van de Geerweg in Zoeterwoude zie je de boerderij al liggen: familiebedrijf ’t Geertje. Een oude boerderij met een gezellig erf waar van alles te doen is. Een ‘eetbaar erf’, zoals familie Van Rijn het noemt, doordat er vele oude fruitbomen en eetbare struiken staan. Door verval is er een nieuw fruitbomen-plan opgesteld, dat door een subsidiebedrag van 3.000 euro van Landschapsfonds Holland Rijnland kan worden gerealiseerd.

Populair
’t Geertje is populair bij de stedelingen. “Doordat de boerderij dicht bij Zoetermeer ligt, is de verbinding tussen stad en platteland snel gemaakt” vertelt dochter Willeke. “Door de laagdrempeligheid en variatie in activiteiten komen ouders en grootouders hier graag met hun kroost om het buitengevoel op te snuiven”. Er is dan ook van alles te beleven bij ‘t Geertje. Zo zijn er naast het vee (koeien, varkens, kippen en wel 150 geiten) ook een zuivelmakerij, landwinkel, boerderijrestaurant, camping en worden er vele activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld het huren van een boot of kano inclusief picknick, kinderpartijtjes, feestjes in de boerenschuur, maar je kunt er ook terecht voor een lekker kopje koffie met verse appeltaart van de eigen oogst.

Volgende generatie
Ouders Wim en Ada, die de boerderij in 1982 hebben overgenomen van Wim’s ouders, zijn maar wat trots dat de volgende generatie vol passie nieuwe plannen maakt. “Samen met mijn zus Marleen barsten we van de ideeën”, zegt dochter Willeke enthousiast. “Naast de boerderij hebben we een stuk grond van de provincie kunnen overnemen waarop we een wildplukroute en een voedselbos hebben aangelegd.”

Visie van ’t Geertje is zoveel mogelijk te boeren in de kringloop van de natuur. Willeke: “We willen graag aan de mensen laten zien waar het eten vandaan komt. In de landwinkel zijn vele biologische producten te koop van eigen erf, zoals kaas en jam of sap van onze fruitbomen.”

Nieuwe plannen
Om uitvoering te geven aan de plannen en het vele groenonderhoud heeft de familie Stichting De Groene Ontmoeting opgericht. Een Stichting die gedragen wordt door de maatschappij via financiële steun of door letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Met deze groep onderhouden ze het Polderpad, voedselbos, wildplukroute en gaan ze in november van dit jaar het fruitbomen-project oppakken.

“Onder leiding van Frans Jansen, expert in hoogstamfruitbomen, is er een beplantingsplan opgezet en krijgt de vrijwilligersgroep instructies over het aanplanten en het onderhouden ervan. Zo krijgen we zelf de expertise in huis om de oer-Hollandse hoogstamfruitbomen zelf te onderhouden. En dat is nodig,” legt Willeke uit “want we hebben over het terrein wel 40 fruitbomen staan die onderhoud nodig hebben.

Tevens kunnen we door de voucheractie van het Landschapsfonds 20 nieuwe hoogstamfruitbomen bijplanten. We zijn super blij met de subsidie en expertise van het Landschapsfonds en hebben veel zin om dit project dit jaar uit te rollen,” voegt Willeke enthousiast toe.

Kringloop van de natuur
Als het fruitbomen-project is uitgevoerd ligt er alweer een nieuw plan op de plank. Al wandelend over het Polderpad kom je bij een schuur die eigendom is van familie Van Rijn: de Elzenhoeve. Een rustige plek in de natuur waar de Stichting de al aangelegde evolutietuin verder wil vormgeven. “De natuur heeft ons zoveel te geven! We willen heel graag via educatieve activiteiten doorgeven hoe je met elkaar in de kringloop van de natuur kan leven,” besluit Willeke.

Fonds ondersteunt projecten
Peter van den Akker, voorzitter van Stichting Landschapsfonds Holland Rijnland, vindt de ontwikkelingen bij boerderij ’t Geertje heel goed bij de doelstelling van de Stichting passen: “Wij ondersteunen projecten die onze streek duurzaam ontwikkelen en aantrekkelijk houden voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Denk hierbij aan oude hoogstamboomgaarden, boerenheggen, bloeiende weides en sfeervolle wandelpaadjes. Hierdoor blijft de rust en schoonheid van het platteland behouden voor de volgende generaties. Mail of bel ons gerust als u een idee heeft!”

Tekst: Irene Brouwer-van der Geest
Foto: Marit Moerman

Bekijk de hele fotoserie op Flickr
Bekijk de site van Boerderij 't Geertje

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer