fbpx

Iederene Hoeve ontvangt subsidie voor boomgaard

Aan de Ridderbuurt 3 in Alphen aan den Rijn is een prachtige oude boerderij te vinden. In de tuin waar ooit een boomgaard heeft gestaan wordt binnenkort een nieuwe boomgaard aangeplant met 14 hoogstamfruitbomen. Op zaterdag 24 oktober hebben wethouder Gert-Jan Schotanus en Peter van den Akker, voorzitter van Landschapfonds Holland Rijnland, de eerste fruitboom aangeplant.

Sinds anderhalf jaar is Irene Vogel de eigenaar van deze oude boerderij. Nu nog werkend als directeur/eigenaar van Kombino kinderopvang in Zoetermeer is Irene bezig met haar toekomst. Haar droom om de stad te verlaten en een boerderij te betrekken met vele maatschappelijke mogelijkheden, is al in vervulling gegaan. ‘Iederene Hoeve’ is niet alleen te herleiden naar haar naam, maar Irene wil ook graag dat íedereen welkom is op haar boerderij. En dat trekt direct al mensen aan. Zo worden er ruimtes verhuurd aan kinderopvang ‘Wijland’ en aan verloskundigen voor bijscholing. Verder is er een wijnproject gestart en twee heren zijn een voedselbos begonnen op haar land.

Voedselbos en boomgaard
Bij een voedselbos hoort natuurlijk ook een boomgaard en Irene kwam in aanraking met het Landschapsfonds Holland Rijnland die subsidies verstrekt voor dit soort groenprojecten. Door de voucheractie van €1.417,45 kan er een prachtige oer-Hollandse hoogstamboomgaard aangeplant worden. Het gaat om 14 fruitbomen waarbij wethouder Gert-Jan Schotanus de eerste fruitboom heeft geplant, een notarisappel. In de loop van november volgen de andere 13 fruitbomen, een mix van peren en appels, een mispel en een kweepeer.

Maatschappelijke boerderij
Irene heeft vele ideeën voor de toekomst. Natuurlijk wil ze de oogst van de boomgaard gaan benutten voor het maken van jam, sap en taarten. Daarvoor wil ze de grote hooiberg laten ombouwen tot theehuis. Daarnaast wil ze ruimtes verhuren voor retraite- of vergadersessies. En omdat iedereen welkom is bij Iederene Hoeve is er tevens een wens iets op te zetten voor eenzame ouderen. Van de Iederene Hoeve gaan we vast meer horen in de toekomst!

Subsidie voor hoogstamboomgaarden
Deze fruitbomen maken deel uit van het gezamenlijke project van het Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, Landschapsfonds Holland Rijnland en partners. Het doel is de komende 2 à 3 jaar 1000 hoogstamfruitbomen aan te planten in de regio Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop.

Tekst: Irene Brouwer

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer