fbpx

Kasteeltuin omlijst met leifruitbomen

Achter een groene oase midden in de Randstad ligt ten zuiden van Voorschoten een parel verstopt: het bijna 800 jaar oude Landgoed Duivenvoorde. Al wandelend op het prachtige terrein ontvouwt zich achter de lange tuinmuur nog een parel: de geheel vernieuwde kasteeltuin van Duivenvoorde, teruggebracht in oude glorie. Voor de finishing touch worden er 60 leibomen tegen de tuinmuur geplant, gesubsidieerd door Stichting Landschapsfonds Holland Rijnland.

Leidse kasteeltuin
Dick de Vlieger is landgoedbeheerder op Duivenvoorde. Al 15 jaar werkt én woont hij op dit landgoed. De jachtopzienerswoning uit 1870 is zijn thuis. “Na vele jobs, ook op kantoor, past dit goed bij mij. Het is een way of life” vertelt Dick.  

Zijn achtertuin grenst aan de twee jaar geleden opgeknapte kasteeltuin van wel 6000 m2. In deze Leidse tuin staan horizontale bedden met mooie bloeiende vasten planten, 56 hoogstam-appelbomen en is er een kruidentuin. En zeer fraaie aangelegde kasteeltuin waarop je vanuit restaurant ‘Hof van Duivenvoorde’ prachtig uitzicht hebt en waarmee de koks hun voordeel doen. Maar waarom heet deze tuin in Voorschoten ‘Leidse’ tuin? “Waarschijnlijk werden vroeger de versproducten uit deze tuin verscheept naar Leiden” vertelt Dick. “Maar het kan ook zijn dat hier veel lei-fruit werd geteeld. Het is voor tweeër-lei uitleg vatbaar”, grapt Dick.

Leifruitbomen
De Leidse tuin wordt aan één kant ommuurt. De stijlvolle 200 meter strekkende muur staat bestempeld als monument en is twee jaar geleden geheel gerestaureerd. Aan de beplanting kun je zien dat deze op het zuiden staande muur uitermate geschikt is voor warmte minnende plant- en fruitsoorten, zoals een kiwi, een aantal druivenstruiken en een vijgenstruik. De rest van de lange muur wordt binnenkort voorzien van 60 leifruitbomen, met name peren en pruimen.

Dick vertelt: “Leifruitbomenteelt is een oude vorm van fruitteelt en zie je vooral bij buitenplaatsen en kastelen. Het is een vaardigheid die aan het verdwijnen is omdat weinig mensen het in de vingers hebben.” Dick is gedreven en enthousiast om met deze specifieke teelt aan de slag te gaan en is erg blij met het subsidiebedrag. In november worden de 60 leibomen geplant door een specialist via Stichting Landschapsfonds Holland Rijnland. 

Prachtig landgoed
In de afgelopen jaren is er veel veranderd op het landgoed. Zo is voor het kasteelpark vijf jaar geleden een herstelplan opgesteld, twee jaar geleden is het restaurant geopend en rond die tijd is dus ook de Leidse tuin helemaal hersteld. Nog een grote verandering is, dat het kasteel sinds november 2019 niet meer wordt bewoond. En dat na bijna 800 jaar. Het is nu een museum, er worden rondleidingen gegeven en het kan verhuurd worden voor vergaderingen, bruiloften of andere feesten.

Zijn er nog wensen voor het landgoed? “Nee”, antwoord Dick, “het laatste grote project is de aanplant van de 60 leibomen, de finishing touch. Daarna wordt het een kwestie van onderhouden. Dat is veel werk. Daarom ben ik ontzettend blij met de vele vrijwilligers op het landgoed. Het is mooi om te zien dat steeds meer wandelaars en natuurliefhebbers het landgoed ontdekken voor een wandeling, rondleiding, kopje koffie of lunch bij het restaurant of het kopen van onze zelfgemaakte natuurproducten in het landgoedwinkeltje. En oja”, meldt Dick op het laatst nog “we verkopen aankomende winter weer kerstbomen met kluit. Een groot succes! Na de kerst brengen de meesten de boom weer terug en gaat deze de grond weer in. Je ziet, er komen steeds meer milieubewuste natuurliefhebbers bij!”

Fonds ondersteunt projecten
Peter van den Akker, voorzitter van Stichting Landschapsfonds Holland Rijnland, licht nog toe: “Wij vinden het belangrijk dat de rust en schoonheid van het platteland behouden blijft voor de volgende generaties. Daarom ondersteunen we projecten die onze streek duurzaam ontwikkelen en aantrekkelijk houden voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Denk hierbij aan oude boomgaarden, boerenheggen, bloeiende weides en sfeervolle wandelpaadjes. Mail of bel ons gerust als u een idee heeft!”.

Tekst: Irene Brouwer-van der Geest
Foto: Marit Moerman

Bekijk de hele fotoserie op Flickr

Bekijk de onderstaande folder

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer