fbpx

Een kersje op de duurzame taart

Afgezet tegen alle investeringen die Jos Turk deed, lijkt de bijdrage van het Landschapsfonds Holland Rijnland voor zijn toekomstige hoogstamfruitboomgaard aan de Weipoortseweg in Zoeterwoude een schijntje. „Maar het is een mooi extraatje", zegt Turk.

Jos en Wilma Turk kochten het stuk landbouwgrond met een oude varkensschuur en koeienstal dik zes jaar geleden met de bedoeling er te gaan wonen. Hij betaalde er een commerciële prijs voor en dat was een gokje, want de vergunning voor een woonhuis was er nog niet. Na vijf jaar wachten, kreeg het echtpaar groen licht. Turk: „Er was heel geen zekerheid of ik de vergunning kreeg dus ik heb een risico genomen met een flink deel van mijn pensioengeld. Het feit dat ik het volledig energieneutraal heb gemaakt, zal meegeholpen hebben in het verlenen van de vergunning. Er staat een fantastisch mooi gebouw nu."

Voor Jos is het een terugkeer naar zijn mots, na jarenlang in Leiden te hebben gewoond. Hij werd even verderop geboren als zoon van een boe-rendaggelder. Hoewel zelf in zijn werkend leven aannemer, liet hij het bouwen van het casco over aan zijn neven. „Als ik het zelf had moeten doen, was ik tachtig geweest voor het klaar was. En we wilden ér toch graag wat sneller in."

Het dak ligt vol met zonnepanelen, uit het zicht de 'gewone, in het zicht kleintjes met het uiterlijk van dakpannen. In de kelder komt een waterzuiveringsinstallatie die van regenwater drinkwater maakt en binnenkort wordt de put geslagen voor de warmtepomp. Hij blijft voorlopig nog aangesloten op het waternet („Ik moet toch eerst zien of het echt gaat lukken") en de Nuon („Ik lever flink wat terug aan het elektriciteitsnet"), maar in principe is hij straks volledig zelfvoorzienend.

De aan te leggen boomgaard past in dat plaatje. „Het worden twaalf bomen. Stoofperen en goudrenetten en nog een ander soort dat langer goed blijft. Dan kun je er het hele najaar en de winter van eten." De bijdrage van het landschapsfonds kwam toevallig langs waaien. Voorzitter Peter van den Akker zag het project en en wees hem op de mogelijkheden. „Dit is precies waar het Landschapsfonds voor bedoeld is", aldus Van den Akker, die woensdag de symbolische cheque overhandigde. ,,Het is een mooi element dat bijdraagt aan de biodiversiteit. En wat ik zelf leuk vind: hun nieuwe stulpje is hartstikke modern vanwege de duurzaamheid. Het landschapsfonds heeft met huizen niets te maken, maar het is wel een plus-puntje."

Tekst: Gertjan van Geen - Leidsch Dagblad
Foto - Leidsch Dagblad: Jos Turk ontvangt de cheque van Peter van den Akker van het landschapsfonds.

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer