fbpx

Leids Fruit

Leidenaars hebben iets bijzonders in hun achtertuin: pal naast de stad in ’t Vogelhoff in de Oostvlietpolder staan historische fruitbomen; oud-Hollandse rassen uit begin vorige eeuw. In dit poldergebied aan de zuidkant van Leiden kun je tussen de fruitbomen door wandelen en genieten van de seizoenen. Zoals de prachtige bloesem in het voorjaar en het rijpe fruit in zomer en herfst.

Let op: Tijdens het broedseizoen (grofweg half februari tot eind juni) is het gebied afgesloten voor recreanten. Daarnaast wordt er op dit moment gewerkt aan het aanleggen van de Rijnlandroute. U kunt de vorderingen van dit project volgen via deze pagina.

Ontdekken en beleven voor jong en oud
In de boomgaard is van alles te beleven. Je ontdekt veel verschillende bomen met allerlei soorten fruit. Je ziet de bijen aan het werk. Je raakt in de ban van de metamorfose van bloem tot appel. Je leert wanneer het fruit rijp is en plukt en proeft het zelf. Of je geniet gewoon van het uitzicht op de polder. En opa’s en oma’s vertellen hun kleinkinderen misschien verhalen over vroeger, toen er meer van deze hoge fruitbomen waren.

Meer dan dertig soorten
Kijk op de bomenplattegrond en klik op de soorten voor een foto en meer informatie. In de boomgaard zelf komen bordjes bij de bomen met foto, soort en rijptijd.

Nostalgie
Tijdens je wandeling of picknick laat je je gedachten teruggaan naar vroegere tijden. Naar het beeld van begin twintigste eeuw toen dit soort boomgaarden bij veel boerderijen aan de Vlietweg stonden. In de boomgaarden graasden koeien en schappen. Het fruit dat hoog in de boom hing was veilig voor ze. Je ziet de boerenfamilie bezig met snoeien of oogsten, en de bedrijvigheid om de vruchten op de markt te verkopen of te verwerken voor eigen gebruik. Voor heerlijke vruchtensap of jam, of verwerkt in taart of drankje.

Groen en doen om de hoek
Het Zuid-Hollands Landschap beheert het gebied voor de gemeente Leiden, die de leefbaarheid in de regio voor de Leidse burgers wil vergroten. Het Zuid-Hollands Landschap heeft de Oostvlietpolder in samenwerking met de gemeente heringericht; er zijn recreatiemogelijkheden en groenvoorzieningen gerealiseerd en wandel- en fietspaden aangelegd.

Het nieuwe natuurgebied ’t Vogelhoff is in januari 2013 geopend en een paar maanden later is de hoogstamfruitboomgaard aangelegd (zie foto's van het planten). Samen met het weidevogelgebied, de bijenstal en het wandel- en fietsgebied is de boomgaard een prima plek om dichtbij de stad te ontspannen en recreëren.

Foto: Rita van der Poel
Filmpje: Leendert Beekman

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer