fbpx

Maak kennis met onze experts

Hoogstamboomgaarden zijn zeldzaam geworden. Daarom vallen deze onder het culturele en groene erfgoed. Het ontwerpen, aanplanten en onderhouden ervan vergt veel expertise en toewijding. Wij helpen graag om deze kennis in stand te houden. In onze regio werken wij als Landschapsfonds graag samen Frans Jansen en Ruud Versteegen. Wij stellen ze graag aan je voor.

Frans Jansen 

Frans is een oude rot in het vak. Al jaren is hij hovenier met als specialisatie hoogstamboomgaarden. Zo snoeit hij bomen bij boerenerven en particulieren. Bij een tweetal boomgaarden verzorgt hij tevens de oogst en de verwerking van het fruit.

“Van de oogst wordt pure sap geperst. Ik vind het een prachtig proces: van het aanplanten van de fruitbomen, het onderhoud (met name het snoeien) en het oogsten, tot het bottelen van pure biologische sap. En de mensen vinden het heerlijk! Ik verkoop het sap via landwinkels in het Groene Hart.”

Om zijn jarenlange kennis door te geven begeleidt Frans enkele vrijwilligersgroepen bij het beheren van de boomgaarden en geeft hij cursussen voor De Groene Motor.

Mail Frans via [email protected] of kijk op zijn site.

Ruud Versteegen 

De 31-jarige Ruud is een rasechte ‘groen’-man. Opgegroeid op een boerderij, kwam zijn passie al vroeg naar voren. Als 4-jarige had hij twee groentetuinen, bij zijn ouders en zijn opa en oma. 

Tijdens zijn middelbareschooltijd is hij een eigen bedrijf gestart. Als je passie groot is, kun je alles aan. Zo heeft hij ook de HBO-opleiding Landschapsonderwerper en Planuitwerking afgerond.

Ruud heeft grote interesse in fruitbomen en heeft zich daarin gespecialiseerd. Ruud: “Tijdens een snoeicursus vroeg Frans Jansen of ik wilde helpen met Landschapsfonds projecten. Ik ben leergierig en vind het daarom super leuk om betrokken te zijn. Mijn eerste project wordt het aanleggen van het voedselbos, boomgaard en bloemensingels bij Landgoed Langeraar.”

Mail Ruud via [email protected] of kijk op zijn site.

Over Onze natuurfotograaf

Marit Moerman

Deze veelzijdige studente (19 jaar) is opgegroeid in Leiden en volgt de studie Toegepaste Biologie. Haar hobby's zijn o.a. ontwerpen en tekenen. Maar haar grootste passie is fotograferen.

Hoe ben je als fotograaf bij dit fonds terecht gekomen?
Tijdens het fotograferen in Polderpark Cronesteyn kwam ik Peter van den Akker tegen. Hij vroeg me of ik vaker foto's wilde maken voor het Landschapsfonds. En dat wilde ik wel! In het begin fotografeerde ik vooral de dieren van Kudde Cronesteyn. De laatste tijd zijn het meer (grote) projecten.

Zou je van je hobby je beroep willen maken?
Een jaar geleden heb ik mijn eigen bedrijf ‘Studio Moerman’ opgestart. Tot nu toe is het een combinatie tussen hobby en werk. Als ik over enkele jaren mijn diploma heb behaald, wil ik graag fulltime aan de slag, waarbij ik Toegepaste Biologie en grafisch ontwerpen wil combineren.

Wat fotografeer je het liefst?
Ik ben groot fan van natuur- en macrofotografie. Daarbij maak ik vooral veel foto’s van vogels en insecten. Daarnaast maak ik ook portretten van mensen. Spontane foto's blijven het leukst. 

Heb je een favoriete plek waar je graag fotografeert?
Polderpark Cronesteyn blijft mijn favoriete plek. Bovendien fotografeer ik veel in de bollenstreek. Als de bloemen in bloei staan is het daar een groot paradijs!

Marit is te bereiken via [email protected].

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer