fbpx

Hoe een eenzame peer een boomgaard werd

Eén oude perenboom stond nog overeind. De hoogstamboomgaard in de voortuin van Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is al meer dan een halve eeuw verdwenen, maar die ene boom hield stug vol. Het was ook die ene boom die Fernand de Willigen op het idee bracht de boomgaard in ere te herstellen. Met de bijdrage van het Landschapsfonds Holland Rijnland zijn de nieuwe boompjes inmiddels gepland en zijn de eerste stappen gezet.

Hoogstamboomgaarden zijn van oudsher een vertrouwd element in het Hollands landschap. Ze hebben een grote esthetische, historische en natuurlijke waarde, maar kunnen economisch gezien de concurrentiestrijd niet aan met laagstamboomgaarden. Daardoor zijn ze steeds minder vaak terug te vinden. Het Landschapsfonds Holland Rijnland ondersteunt projecten die het landschap behouden, verfraaien of beter toegankelijk maken. Een hoogstamboomgaard is daar een mooi voorbeeld van.

Openbaar Erf
Vijf jaar gelden vond De Willigen met zijn gezin een droomplek om te wonen: een mooie boerderij in Warmond. Langs de Zijl en tussen de weilanden. “Wat te doen met de oude stal?”, vroeg De Willigen zich af. In een koeienstal horen koeien en al snel viel de keuze op het oud-Hollands ras de Lakenvelder. Daarbij ontwikkelde De Willigen ook een eigen visie. Het vlees van de koeien moest op een duurzame manier en met korte lijnen bij de consument worden gebracht.
Inmiddels weten vele fietsers en vaste klanten de weg naar de boerderij te vinden. “We krijgen steeds meer een openbaar erf”, vertelt De Willigen. “Ons bedrijfsmodel is ook gebaseerd op directe verkoop aan de consument van vlees en andere producten. Fruit is daar een mooie aanvulling op. Naast de productie van het fruit, moet de boomgaard ook een mooi plekje worden om te verblijven.”

De boomgaard is zo’n 20 bij 40 meter groot. Er staan nu zes bomen in de boomgaard: twee appelbomen, twee perenbomen en twee notenbomen van verschillende rassen. Op de hoek van wat de nieuwe winkel wordt staat ook nog eens een pruimenboom. Langs de boomgaard zelf wordt een haag en een boerenhek aangelegd.

De Willigen is erg te spreken over het Landschapsfonds Holland Rijnland. “Dit soort projecten zijn heel goed voor het landschap, maar lastig om zelf van de grond te krijgen. Het contact met het fonds ging heel makkelijk, dus ik raad iedereen met een goed idee aan om ook een aanvraag in te dienen. Dankzij deze bijdrage hebben wij dit project veel groter en beter kunnen aanpakken.”

Geduld
Volgend jaar verwacht De Willigen de eerste kleine oogst. “De boompjes moeten eerst goed wortelen en groeien eerst vooral boven de grond. Volgend jaar verwachten we wel al een beetje fruit, maar vanaf 2021 kunnen we echt gaan oogsten.” Wie een voltooide hoogstamboomgaard wil zien moet echter nog iets meer geduld hebben. Over een jaar of veertig zijn de bomen volgroeid. “Maar waag vooral een fietstochtje onze kant op”, spoort De Willigen bezoekers aan. “Het is een fantastisch mooie plek en je kunt gelijk duurzaam en lokaal geproduceerd vlees mee nemen.”

Heeft u ook een mooi project?
Doe een aanvraag bij het Landschapsfonds Holland Rijnland: www.lfhr.nl/aanvraag

Bekijk de folder hieronder

Foto's: Reanne van Kleef
Ontwerp folder: Suzodesign

KVK: 36347726 
RSIN: 8551.12.803
Disclaimer